dilluns, 12 de setembre del 2011

Pastís Tatin



Bona nit a tots!!!!!

Tot just aquesta setmana va fer 1 any que vam començar aquesta aventura. Si si, 1 any!!!!!!!! La veritat és que sembla ahir que vam decidir engegar aquest projecte. I tot i que no li hem pogut dedicar tot el temps que hauríem desitjat, estem contentes i orgulloses del resultat. Esperem continuar molt de temps amb la mateixa il·lusió amb la que vam començar.
I per a celebrar-ho com es mereix, hem triat un clàssic de la reposteria. Es tracta del pastís Tatin, que normalment és de poma, tot i que també existeixen variacions. Com a postre és excellent ... però crec que  també pot ser un fantàstic berenar. La podeu servir freda de la nevera o tibia. De les dos maneres està molt bé.


Ingredients
2 kg de pomes golden
40 gr de mantega
250 gr de sucre
mitja llimona
aigua


per a la massa brisa
50 gr de mantega
30 gr de sucre
1 ou
120 gr de farina de blat
sal


Elaboració
Començarem fent la massa brisa. Poseu en un bol la mantega i el sucre i remeneu amb una espàtula o amb una cullera. Quan s'hagi incorporat una mica afegiu l'ou, un polsim de sal i la farina. Remeneu bé amb l'espàtula. Quan veieu que comença a soltar-se de les parets del bol, acabeu d'amassar amb les mans (afegiu una mica més de farina si veieu que s'enganxa molt). Poseu en un bol tapat amb paper transparent a la nevera durant almenys 1 hora.
Peleu les pomes i els hi treieu el cor. Les podeu tallar a quarts o a meitats. En una cassola una mica alta i que pugui anar al forn ( la que jo he fet servir és de 24 cm), poseu 3 o 4 cullerades de sucre al fons i enceneu el foc per a que vagi començant a fer el caramel. Ara ve la part més important de pastís. Heu de disposar les pomes ben juntetes, de forma vertical i en forma de flor. Heu de plenar el màxim de racons que pugueu. Les pomes en coure's aniran perdent volum i s'aniran ajuntant fins a formar una massa homogènia. Afegiu per sobre el suc de mitja llimona, la resta del sucre, la mantega i un rajolí d'aigua. Tapeu l'olla i deixeu coure a foc mitjà durant mitja hora aproximadament. Si veieu que hi ha molta aigua podeu destapar l'olla els últims 10 minuts per a que s'evapori part d'aquesta aigua. Penseu que aquest és un pastís que es fa al revés. Per tant, la disposició de les pomes i la forma de cocció influirán després en la presència del nostre pastís.
Passat aquest temps retireu del foc. Amb l'ajuda d'un corró aplaneu la massa que heu fet abans. Poseu una mica més de farina per evitar que s'enganxi. Feu una forma rodona, i del tamany de l'olla. Podeu ajudar-vos de la tapa de l'olla per prendre referència de la mida. Poseu aquesta massa a sobre de les pomes aplanant amb la mà per a que quedi tot ben apretadet i estirant la massa fins a tots els racons.
Poseu a questa olla al forn que haureu preescalfat a 180 º. Haurà d'estar al forn fins que es torri la massa ( aproximadament 35 minuts).
Quan estigui acabat de coure, deixeu refredar a temperatura ambient, i després el poseu a la nevera un mínim de 2 hores.
Per a desmotllar-lo, poseu la cassola a foc molt fort durant uns segons i quan veieu que se solta de les parets de la cassola retirem del foc. Poseu un plat al damunt i doneu-li la volta, i ... voila!!!! Aquí teniu el vostre pastís!!!!
La veritat, és que com no el veus en tota l'estona, sempre tens intriga fins que no li dones la volta per veure com ha quedat. 


Esperem que ho proveu, i sobretot, que si és així, ho compartiu amb nosaltres!!!!!


Que vagi de gust.


Laura i Sandra







3 comentaris:

  1. felicitats!! i que dure molt de temps!!
    quina bona cara fa el pastís!

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies!!!! Esperem poder celebrar molts anys més!!!!!

    ResponElimina
  3. si li poseu una miqueta de canyella en pols per sobre queda boníssim!!!a mi personalment m'encanta el toc que li dona però això ja va a gustos...(sandra)

    ResponElimina

Gràcies per deixar el teu comentari! Els llegim tots i ens encanten!!! :)
Gracias por dejar tu comentario! Los leemos todos y nos encantan!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...