dilluns, 21 de maig del 2012

Carxofes farcides amb xampis, pernil i foie

La temporada de carxofes ja s'acaba però segur que encara en trobeu unes quantes per poder preparar aquest deliciós plat...i sinó, us l'apunteu per la propera temporada perquè val la pena! Això si, busqueu unes carxofes grossetes (però tendretes) ja que s'han de farcir.

La veritat que és molt fàcil de preparar i un cop més, és un plat que podeu deixar preparat amb antelació! M'encanten aquests plats perquè són molt pràctics pels dies que tens convidats ja que ho pots preparar o semi-preparar el dia anterior i això ajuda bastant quan has de preparar més coses pel mateix dia evitant haver de posar-te a les set del matí a la cuina per deixar-ho tot a punt.

Ingredients (les quantitats variaran depenent dels comensals, jo ho vaig fer una mica a ull...):
2-3 carxofes per persona
cebes
xampis
pernil salat a dauets
foie
all
sal i oli

Elaboració:

Netegeu i peleu les carxofes retirant les fulles exteriors, tallant les puntes i buidant una mica el seu interior. Reserveu-les en un bol amb aigua i llimona. Si no voleu acabar amb les mans negres us aconsello que us poseu uns guants per treballar-les. Un cop netes les heu de confitar. Per fer-ho poseu en un cassó o olla (dependrà de la quantitat) oli com per fins cobrir-les completament. Amb l'oli fred afegiu uns alls pelats (2 o 3) i les carxofes. Pose-ho a foc baix i deixeu que faci xup-xup molt lentament. Es tracta de que quedin tovetes però han de ser prou consistents com per manipular-les després. Aneu comprovant el punt de cocció amb l'ajuda d'un escuradents o similar.
Es podrien coure també al vapor o bullides si voleu fer un plat més lleuger.

Per al farcit:
Talleu la ceba a quadrets, saleu-la i daureu-la en una paella amb un bon raig d'oli. Quan estigui pràcticament del tot cuita (ha de quedar toveta, quasi caramelitzada) afegiu els xampis tallats a quadradets petits i coeu-los també. El temps de cocció dels xampinyons es molt poc i menys quan estan tallats tant petits així que, un parell de voltes i afegiu el pernil a dauets (dauets molt petits també). Un minutet més remenant i teniu el farcit a punt.

Per a la salsa:
Com hem fet per al farcit, daureu en una paella ceba (en aquesta ocasió no cal que la talleu a quadrets petits). Quan estigui cuita afegiu crema de llet. Espereu que canvii de color sense deixar de remenar, aparteu del foc i tritureu amb la turmix. Es important que al afegir la crema de llet el foc no estigui molt fort perquè es podría tallar. A més, si al finalitzar la cocció de la ceba us queda molt d'oli sobrant a la paella retireu-lo abans d'afegir la crema de llet.

El foie talleu-lo a dauets i marqueu-lo en una planxa.

Ja només heu de muntar! Poseu la salsa en el fons del plat. Farciu les carxofes i disposeu-les a sobre la salsa i sobre aquestes poseu un dauet de foie. I...voilà!! Plat a punt!!

Com ja us he dit al principi podeu deixar preparat el farcit, les carxofes i la salsa. A l'últim moment només es escalfar, marcar el foie i muntar. Fàcil no?? A veure si trobeu carxofes i us animeu a provar!

Salut!

Sandra


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

La temporada de alcachofas ya se acaba pero seguro que todavía encontráis unas cuántas para poder preparar este delicioso plato...y sino, os lo apuntáis por la próxima temporada porque vale la pena! Esto si, buscáis unas alcachofas hermosas (pero tiernas) puesto que se tienen que rellenar.

La verdad que es muy fácil de preparar y una vez más, es un plato que podéis dejar preparado con antelación! Me encantan estos platos porque son muy prácticos para los días que tienes invitados puesto que lo puedes preparar o semipreparar el día anterior y esto ayuda bastante cuando tienes que preparar más cosas el mismo día evitando tener que meterte a las siete de la mañana  en la cocina para dejarlo todo a punto.

Ingredientes (las cantidades variarán dependiendo de los comensales, yo lo hice un poco a ojo...):
2-3 alcachofas por persona
cebollas
champis
jamón serrano a daditos
foie
ajo 
sal y aceite

Elaboración:

Limpiáis y peláis las alcachofas retirando las hojas exteriores, cortando las puntas y vaciando un poco su interior. Reservadlas en un bol con agua y limón. Si no queréis acabar con las manos negras os aconsejo que os pongáis unos guantes para trabajarlas. Una vez limpias las tenéis que confitar. Para hacerlo ponéis en un cazo u olla (dependerá de la cantidad) aceite como por hasta cubrirlas completamente. Con el aceite frío añadís unos ajos pelados (2 o 3) y las alcachofas. Ponedlo a fuego bajo y dejáis que haga chup-chup muy lentamente. Se trata de que queden tiernas pero tienen que ser bastante consistentes como para manipularlas después. Vais comprobando el punto de cocción con la ayuda de un palillo o similar.
Se podrían cocer también al vapor o hervidas si queréis hacer un plato más ligero.

Para el relleno:
Cortad la cebolla a daditos, saladla y doradla en una sartén con un buen chorro de aceite. Cuando esté prácticamente del todo cocida (tiene que quedar blandita, casi caramelizada) añadís los champis cortados a dados pequeños y cocedlos también. El tiempo de cocción de los champiñones es muy poco y menos cuando están cortados tanto pequeños así que, un par de vueltas y añadís el jamón a dados (daditos muy pequeños también). Un minutito más removiendo y tenéis el relleno a punto.

Para la salsa:
Cómo hemos hecho para el relleno, doráis en una sartén cebolla (en esta ocasión no hace falta que la cortéis a dados pequeños). Cuando esté cocida añadís la crema de leche. Esperáis que cambie de color sin dejar de remover, apartáis del fuego y trituráis con la turmix. Es importante que al añadir la crema de leche el fuego no esté muy fuerte porque se podría cortar. Además, si al finalizar la cocción de la cebolla os queda mucho aceite sobrante en la sartén retiradlo antes de añadir la crema de leche.

El foie cortadlo a dados y marcádlo en una plancha.

Ya sólo tenéis que montar! Ponéis la salsa en el fondo del plato. Rellenáis las alcachofas y disponedlas encima la salsa y sobre estas ponéis un dado de foie. Y...voilà!! Plato a punto!!

Cómo ya os he dicho al principio podéis dejar preparado el relleno, las alcachofas y la salsa. Al último momento sólo es calentar, marcar el *oie y montar. Fácil no?? A ver si encontráis alcachofas y os animáis a probar!

Salud!

Sandra



4 comentaris:

  1. Si veig que les carxofes ja són "peludes" guardaré la recepta per l'any vinent, ha d'estar de bona!!!
    petonets

    ResponElimina
  2. si són peludes millor esperar...si...però crec que encara n'hi ha de bones!! a veure si tens sort i sinó per la propera temporada que val la pena el plat!
    Petonets guapa!

    ResponElimina
  3. Quines carxofes més estupendes!!!!. Però ja per l'any vinent... aiiiii.
    Salutacions, Sandra.
    www.miscositassrv.blogspot.com

    ResponElimina
  4. ei sandra gràcies!!! apunta-la que val la pena! petonets!

    ResponElimina

Gràcies per deixar el teu comentari! Els llegim tots i ens encanten!!! :)
Gracias por dejar tu comentario! Los leemos todos y nos encantan!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...