Aquest any per primera vegada hem fet mones a casa!! Us semblarà estrany però el fet de que els nostres pares i familia no tinguin les arrels aquí (tot i nosaltres haver nascut aquí ja) fa que no tinguem algunes tradicions arrelades com aquesta. Es per això que no teniem una bona recepta per fer mones i vaig fer una crida al Facebook demanant a algú que tinguès una recepta i que volguès compartir-la!!! Vaig fer servir una pàgina que està molt bé per aquest tipus de consultes i moltes altres...Amposta Solidaria...la gent fa intercanvis de coses...està molt bé!!!! Gràcies a tots els que ens vau enviar la vostra recepta!!!!
De les receptes que ens van passar vam escollir la que ens va donar Núria, i que ens va dir que aquesta és la recepta que feia la seva tia Pili.
Ingredients
1 pessic de matafaluga
6 ous
2 gots de llet
2 gots de sucre
1 pell de llimona ratllada
1 got d'oli
100 gr de llevat fresc de panaderia
2 kg de farina aproximadament
1 potet de confitets
2 ous batuts per a pintar les mones
ous durs per a muntar les mones
Elaboració
Poseu els ous en un bol i bateu. Infusioneu la matafaluga amb la llet i coleu-la. Desfeu el llevat a la llet i afegiu als ous. La llet ha de ser tèbia. Afegiu el sucre i l'oli i remeneu. Per últim aneu incorporant la farina i amasseu enèrgicament fins que sigui una massa fina i elàstica. Quan comenci a tenir consitència podeu continuar amassant al damut del pedrís. Aproximadament admet 2 kg de farina. Penseu que s'ha de treballar molta estona, i se li han de pegar cops a la massa per a que quedi ben esponjosa i fina..
Es deixa reposar fins que augmenti el doble i llavors ja es pot donar forma a la massa ( hi ha gent que deixar llevar la massa 2 vegades). Nosaltres vam fer la massa a la nit, i al matí següent vam fer les mones. S'ha de deixar reposar dins d'un rivell, tapada en draps/llençol i mantes, i si potser a una temperatura agradable (22-24º).
Aquesta massa us serveix per a fer mones, farinoses, pan durmiendo, patos, micos, ... i totes les formes que vulgueu. La podeu rellenar del que vulgueu, però els farcits més típics són: cabell d'àngel, nutella, brossat ( mató-brull) i massapà.
Nosaltres vam fer les mones de cabell d'àngel, les farinoses de brossat i els patos de nutella ( menos el de Nerea que era de cabell d'àngel també ja que no li agrada la xocolata).
Una vegada tenen la forma, poseu-les a la llauna preparades per anar al forn, i deixeu-les reposar fins que tornin a doblar el seu volum. Pinteu amb ou batut i poseu els anissets per damunt i al forn. Coeu a uns 160º graus. Si poseu més d'una llauna alhora, poseu el forn amb el ventilador. Estaran llestes en aproximadament 25-30 minuts, o quan estiguin dauradetes.
mona d'un ou
farinoses de brossat
pato
A nosaltres ens van sortir unes 15 mones amb aquestes mesures. Tot i això he de dir que la massa està molt bona, però ens van quedar una mica seques. Suposo que algun pas del llevat no el deviem fer del tot correcte... i és que ja ho diuen, que aquesta és una massa molt complicada de fer per a que surti amb un textura correcta. I és que penseu que aquesta massa s'ha de semblar una mica a la del brioche.
Però no passa res, estàn molt bones igualment, i l'any que ve ho tornarem a intentar fins que ens surtin perfectes!!!!!!
Bona Pasqua a tots!!!!!
Que original la de l'ànec!!! molt bonica i segur que bona. La meva mona va ser molt tradicional, amb crema cremada, però estava molt bona!!!!. Salutacions, Sandra.
ResponEliminawww.miscositassrv.blogspot.com